Какво представлява депресията?

   Има няколко дефиниции за депресия. Според една от тях депресията е състояние, при което гневът ни се насочва навътре срещу самите нас. Депресивни са по-скоро хора, които не могат да показват гняв. В моментите, когато мислите, възприятията и оценките ни за действителността започнат да се пречупват и да потвърждават собствените негативни очаквания, и оценки по отношение на самите себе си, депресията е неизбежна.     По-чувствителните хора, които по една или друга причина не са били в достатъчна степен насърчавани, подкрепяни и научени как да вярват в себе си са значително по-склонни да изпаднат в депресия. Това са хора, които отдават по-голямо значение на провалите и негативните си страни и неглижират или омаловажават успехите, и положителните си качества. Разбира се, депресията може да е резултат от травматично преживяване или загуба на значими обекти в нашия живот. Важно е да се отбележи, че има различни видове депресия, но причините за появата ѝ са два вида: генетично физиологични и ситуационно-приспособенчески. Когато човек е склонен често да изпада в по-депресивни състояния, без за това да има видима причина е добре да се консултира с лекар, за да се провери за евентуална физиологична причина. При тези случай да се прилага единствено психотерапевтичен метод,  е все едно да се опитаме да компенсираме с думи липсата на витамини в организма си. Генетичната депресия не е персонална слабост нито нещо, което можем да преборим с усилие на волята. Тя е вродена особеност извън нашия контрол. За да я овладеем е необходимо да търсим помощ по всички възможни начини, включително и с лекарствени средства.

   Депресията предизвикана от загуба или травматично събитие обикновено преминава след определен период от време. Тук психологът може да има подкрепяща роля, както и да бъде изключително полезен в това загубата или негативните емоции да бъдат интегрирани по правилния начин, така че да не ни доведат до тежки изкривявания в мислено и по-нататъшния ни начин на живот.
Хроничната депресия е нещо различно. Тя не преминава и обхваща всички области на нашия живот, мислене и начин на възприемане на света. Състоянието на депресия е изключително мъчително за индивида, той губи мотивация и желание да прави каквото и да било. Дори елементарните дейности, които преди не са представлявали проблем  сега са непосилни и безсмислени. Често човек си мисли, че изход няма! Разбира се, изход винаги има! Депресията е освен мъчителна и мощен фактор за промяна. Така че, ако се чувствате по този начин не отлагайте посещението си при психолог! Той ще Ви помогне да разберете какви са причините за състоянието Ви, както и кои са правилните пътища за преодоляването му. В крайна сметка защо да не водим качествен живот,  особено когато това е напълно възможно?!