Защо непрекъснато се влюбвам в неправилния човек?(Как страховете ни избират вместо нас)

   Можете да направите доста точни изводи за самооценката, която си дава всеки от нас, ако погледнете по внимателно хората, които избираме за свой партньори. Човек обикновено  избира това което смята, че заслужава. Ако смятате, че сте достойни да бъдете обичани, че сте интелигентен и здравомислещ човек, склонен на разумни компромиси, ако имате нагласата и умението да се харесвате и приемате с всичките си силни и слаби страни – то Вашият партньор също ще Ви харесва , обича и зачита в същата степен . Защото, ако човек наистина цени себе си и вярва, че заслужава да бъде обичан – то той не би се примирил с нищо по-малко от това. Разбира се, говорим за интелигентни хора със реалистична оценка, както за себе си така и за околните. Ако по ред  причини и стечения на обстоятелствата, човек дълбоко в себе си не вярва, че заслужава да бъде обичан, а напротив смята, че е грозен или лош, или не до там умен, или виновен за нещо и заслужава наказание, то несъзнавано ще избере партньор, който в пълна степен да задоволи тези му представи. Ако търсим някой, който да ни обича безрезервно и да се грижи за нас неотлъчно всеки ден, имаме голям проблем – със себе си. Дори и да открием такъв, поставяйки се в ситуация на пълна зависимост от друг човек, няма да бъдем щастливи нито пък партньора ни ще издържи дълго. В крайна сметка не това е целта на една връзка между зрели хора. Ако сме от хората, които държат всичко в живота им да бъде под техен контрол,  ще изберем някой, който обича да бъде напътстван и управляван. Не след дълго обаче, действеността на първия и пасивността на втория ще създадат непреодолим конфликт. Ако имаме нужда някой непрекъснато да ни уверява колко сме значими и обичани, рискуваме да влезем в капана на собствената си слабост, задоволявайки всички капризи на партньора само и само да чуваме от време на време така желаните  думи.

   И отново стигаме до нашия човек 🙂 .Ако забелязвате, че избирате сходни като характер и държание партньори, ако връзките Ви приключват по сходен начин или ако не намирате правилния подход  в настоящата си връзка, единственото нещо, което можете да промените е себе си. Именно тук консултантът може да Ви бъде изключително полезен. Както за откриване на причините за проблема, така и за начин за решаването му. Тук отново искам да поясня, че това е процес, който не може да се случи в една среща. За да направите качествена промяна в мисленето и в живота си е нужно време, доста работа и усилие от Ваша страна. Уверявам Ви обаче, че си струва! Самият процес на консултиране е изключително интересен за хората, които искат да познават по добре себе си.

   Затова, ако наскоро сте приключили връзка, не се втурвайте веднага в търсене на нова, ще допуснете същите грешки. По-добре отелете известен период от време за да преоткриете и заобичате с пълна сила единствения човек, който е в състояние да се грижи за Вас, да ви обича безрезервно, да ви подкрепя в тежките моменти, да ви помага да се развивате и да се забавлява с вас. Единственият, на който винаги можете да се опрете – от началото  до самия край! САМИТЕ ВИЕ!
Едва когато тази дълго очаквана среща се състои и се научите да се обичате, и цените като личност и то в момент, в който сте сам (защото това се учи най-добре тогава), когато усетите хармония в самия себе си – могат да се случат всички други хубави неща. Защото добрата връзка е въпрос на баланс, не на права и задължения. Добрата връзка не е удобство, а предизвикателство и стимул. А това може да се случи само между хора, които умеят да се приемат и да приемат другия, между хора, които умеят да се променят и да го позволяват на останалите.

   Психологичното консултиране може да Ви бъде от полза да влезете в новата си връзка или да промените старата, не задоволявайки слабите си страни и дефицити, а като хармоничен пълноценен човек .