Хипнозата истина и митове

otslabvane-s-hipnoza-300x213Сигурна съм, че почти всички са чували за хипнозата като метод  за терапия. Истината е, че всеобщата представа за нея е доста различна от действителността. Тя е формирана в голяма степен от представата, която телевизията налага. Реших да направя, някои пояснения относно метода и неговите възможности .

Една от най-често срещаните погрешни представи за хипнозата е, че целта е да приспи клиента и да направи някакви внушения. Истината е, че хипнозата не е сън. По време на хипноза не се губи контрол нито над разума, поведението или действието. Хипнозата работи с несъзнаваното, но то е волево, може да избира, да взима решения, така че в хипноза човек не би направил нищо, което не би направил и в будно състояние. Хипнозата не е магия, тя е наука.

От тук следва да разбием и другия мит, че от хипноза може да не се събудите, няма как да се случи, защото тя не цели да Ви приспи. Няма какво да се работи със спящ човек. За целта на хипнозата трябва да сте будни.  Ако по някаква причина бъдете оставен по време на хипноза от хипнотизатора, процесът или ще премине в естествен сън  (в случай, че сте много уморен), след което ще се събудите, или ще излезете от това състояние скоро след като хипнотизаторът спре да говори.

Друго важно уточнение е, че никой не може да бъде хипнотизиран против волята му. За да се направи хипноза е необходимо Вашето съгласие.

Всъщност хипнотичното състояние е добре познато на всеки от нас. Сигурно ви се е случвало да сте на скучно място и да се отнесете в мислите си. Вие имате ясна представа къде се намирате, какво се случва около вас, чувате звуците от средата, докато в ума си всъщност сте на любимия си плаж или някъде другаде. Или друга ситуация,  прибирате се с колата си към къщи но сте така унесен в мислите си, че не помните пътя по който сте минали. Ето това е хипнотично състояние. То е приятно, релаксиращо преживяване на транс, в което от Вас не се очаква нищо друго освен да се отпуснете, да оставите гласа на хипнотизатора да Ви води и да се насладите на пътешествието на ума. С хипноза можете да бъдете където пожелаете, докато работите върху избран от вас проблем.

Друга често срещана заблуда е, че няма да помните нищо от това, което се случва по време на хипноза.  В състояние на леко или средно ниво на хипноза вие сте напълно наясно какво се случва по време на и след хипнозата. В хипноза вие сте с много по-ясен ум отколкото в будно състояние. В дълбоко ниво на хипноза може да се появи феноменът амнезия. Съзнанието само избира дали да помни или не – това е ваш избор, но  ако поискате, ще си спомните всичко.

По време на хипноза не може да Ви бъде направено каквото и да е внушение, което е в разрез с вашите ценности и принципи. Вие и терапевта просто трябва да изберете симптом , който искате да бъде повлиян. Примерно притеснение от говорене пред много хора или страх от летене. Фокуса на вашата работа ще бъде само премахването на този страх. Хипнозата, ще го направи с лекота.

В целият свят хипнозата е уважаван и признат метод за терапия на зависимости. Особено добри  резултати се наблюдават при отказване от тютюнопушене, също  така и при други зависимости – алкохолизъм, наркотици, хранителни разстройства, панически разстройства и различни фобии. Хипнозата е ефективен метод  за редуциране на нивата на  стрес и физическа болка. Използва се като метод за обезболяване на пациенти с непоносимост към упойка.

Хипнозата за разлика от повечето други методи в психологичното консултиране, не изисква усилия от страна на клиента. От Вас се иска само да се отпуснете. Тя е като глътка въздух за хора, които са тревожни и напрегнати през повечето време, защото позволява на тялото напълно да се отпусне и да се възстанови. Така, че смело опитайте.